Mossa & lummer!

Tog en skogsutflykt och samlade in årets lummer och lite mera mossa. Lummer är ganska svårt att hitta och den är fridlyst på många platser i Sverige. I Västra Götalands län får man dock plocka för eget bruk om man inte tar med rötterna. Lummern växer ganska speciellt i långa revor och bildar små utlöpare som gör att den är så härlig att dekorera med till jul. Här kommer lite bilder...



Canon EOS 500D + Tamron AF 18-200 F/3,5-6,3 Macro.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Helt fel!



Lummerna är fridlyst i HELA Sverige. Man får vara sig plocka eller gräva upp den. På vissa ställen har markägaren viss tilåtelse ett plocka Lummer.

2011-12-10 @ 10:00:10
Postat av: kreativamamman

Förra hösten skrev jag till Naturskyddsföreningen och frågade om reglerna just gällande lummer eftersom jag hittat ett ställe jag ville plocka på. Fick då till svar att i Västra Götalands län var det ok att plocka om man inte tog rötterna och inte sålde. Givetvis trodde jag då att detta stämde! Om nu inte så skulle vara fallet ska jag forska närmare i dessa regler nästa år innan plock.Det var ju just för att jag ville ta hänsyn till rödlistade växter jag kollade detta. Trodde jag iallafall... Skriv gärna tillbaks vart du fått dina uppgifter ifrån så vet jag!

2011-12-10 @ 19:59:53
URL: http://kreativamamman.blogg.se/
Postat av: daniel

Enligt länsstyrelsens hemsida får man plocka lummer för privat bruk. Länsstyrelsen upplever jag som en trovärdig källa i frågan.

2011-12-10 @ 22:48:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0