Redigering!


Det är några som undrat hur jag redigerar mina bilder så jag tänkte förklara lite kort hur jag gör och vad jag använder för program.
När jag redigerar bilder från systemkameran använder jag Photoshop CS5 och Photoscape. Jag använder oftast både jpg och RAW format (redigering i Camera Raw), lite beroende på tillfälle och vad jag ska använda bilderna till.
Photoscape är ett gratisprogram man kan ladda ner från nätet och jag använder det speciellt för ramarna runt fotona till inläggen på bloggen och även till kollagen.  Jag brukar nästan alltid lägga till skärpa och om det behövs kontrast. Ibland färgförbättrar jag eller ändrar i färgbalansen och ibland gör jag en vinjettering. Även vitbalansen är en sån sak som jag fixar med om det behövs.Bilder från vårplanteringen 2011.

När det gäller mobilfoton använder jag en iPhone 3GS. Jag använder nästan alltid några olika appar för att förstärka färger, få en sliten retrolook eller för att lägga till en ram. De appar jag använder mig av är Hipstamatic, Camera+ och Picture Show. När det gäller Hipstamatic har jag några olika film och linskombinationer, Big Up-film och Ben Watts lins för färgstarka somriga bilder med färgade ramar och Kodot X grizzled film och John S lens för blågrön urtvättad retrolook med suddiga kanter. Här kommer några exempel där jag skriver vilka appar och film/lens jag använt...

Hipstamatic, Kodot X grizzled film och John S lens.

Camera+, polarize filter.

Hipstamatic, Big Up-film och Ben Watts lins.

Hipstamatic, Big Up-film och Ben Watts lins.

Camera+, Lo-Fi filter.

Camera+, vibrant filter.
Ramarna runt fotona i mina inlägg är gjorda i Photoscape och heter Curl border.

Foto: Charlotte Wångstedt.


Parakit!


De här parakitbilderna tog jag för ett bra tag sedan men det har aldrig blivit av att jag redigerat dem. Jag stötte på den här parakiten när jag tog en hundpromenad och hade som tur var med mig kameran så att jag kunde ta några kort på den!


Foto: Charlotte Wångstedt.


Sugrör med washitejp!


Såhär kan man enkelt fixa fina sugrör till milkshaken eller smothien! Idén kommer från den fiffiga bloggen Craft and Creativity där det även finns många andra washitejpsidéer.
 Foto: Charlotte Wångstedt.


Meledifestival, glitter & glamour!Temat i Fototriss den här veckan är "Melodifestival, glitter & glamour". Den här omgången av Fototriss är även en tävling som sponsras av Svenska Spel där man kan vinna biljetter till Melodifestivalfinalen i Globen. Nu är ju inte jag något större Melodifestivalfan men jag tyckte ändå att "glitter & glamour" var ett väldigt roligt tema. När jag hör ordet Melodifestival tänker jag mycket på scenkläderna och glitter och glamour i dessa. Därför blir mitt tema glitter, paljetter, nål och tråd. Detta är min tolkning denna vecka:Foto: Charlotte Wångstedt.

Här kan du se fler Fototriss bidrag!


Blåvinge!

Jag är ju lite inne på det här med fjärilar och har gjort två stycken små tavlor med blåvingar. Bilden hittade jag på nätet och sedan skrev jag ut den på en bläckstråleskrivare, hur enkelt som helst. Jag tycker att fjärilar är så otroligt fina och de gör sig bra att sätta på väggen. Just blåvinge är också min favvofjäril, mycket pg av den fina blå färgen men även dess form är väldigt vacker.

Båda ramarna är köpta på IKEA, en liten fyrkantig med djup och en liten avlång utan djup.

Foto: Charlotte Wångstedt.

Rosa vallmo & fix av fröpåse!


För några veckor sedan fick jag en fröpåse på posten med rosa fylld vallmo av en odlingsintresserad vän. Jag har tidigare även fått svart vallmo av vännen och i somras fick jag se hennes fina stora rosa vallmo och sådana ville jag ju gärna ha. Nu får vi bara hoppas att jag lyckas odla dem också...

En annan vän ville gärna ha av mina rosenbönor så jag fixade en mycket enkel fröpåse genom att bara vika till ett kopieringspapper och sätta på lite washitejp. En liten skylt fick också följa med fröpåsen!

Ofta får man ju ganska mycket fröer och bönor att spara och det är roligt om man kan byta lite eller ge bort. Spännande om någon har något extra roligt också, som t ex de rosa vallmona!


Foto: Charlotte Wångstedt.

Vårfeeling!


Det har varit riktigt vårigt ute de senaste dagarna och igår fick jag se att små lökar tittade fram i rabatten! Pärlhyacint, krokus och jag tror att den ensamma löken på bilden under är en liten tulpan som tittat fram, så härligt!!


Foto: Charlotte Wångstedt.


Motljus med solreflexer!


Att fotografera i motljus är inte så lätt, det är svårt att uppnå det resultat som man tänkt sig. Å andra sidan kan man även komma hem och ladda in bilderna och upptäcka något som man inte räknat med men som blev väldigt fint! Idag var mitt mission att ta motljusbilder med reflexer. Just solreflexer är en sån sak som man antingen gillar eller ogillar då många tycks anse att det är ett bildfel, misstag. Men jag tillhör alltså dem som tycker att det kan bli ganska häftigt och hursomhelst är det väldigt roligt att experimentera med detta!

Ruffen börjar bli van vid att sitta och vänta när matte fotograferar...

Foto: Charlotte Wångstedt.


En söndag med djupa färger!


Det blev en söndag med strålande sol och precis när solen gick ner tog jag med mig kameran ut på hundpromenaden. Färgerna blev otroligt starka precis vid solnedgången och det var riktigt härligt att se marken igen!
Foto: Charlotte Wångstedt.


Fler Hipstamatic bilder!


När jag började titta på bilderna jag skulle ha till temat i Fototriss denna veckan blev jag så inne i det här med mina mobilbilder dvs. bilder jag tagit med min iPhone och i detta fallet med hjälp av appen Hipstmatic. Dessa bilder har dessutom fått en sepiaton i efterhand i Photoscape. Jag tycker att de fotoappar som finns till iphone är fantastiska och jag använder dem jättemycket!


Foto: Charlotte Wångstedt.
iPhone 3GS, Hipstamatic app, efterredigering med sepiafilter i Photoscape.


Upprepning!Den här veckans tema i Fototriss är "upprepning", ett inte helt enkelt tema...
Efter lite funderingar valde jag att tolka ordet upprepning som generationsupprepning. De två första bilderna är på mig själv och vår son. Det som gör dessa bilder speciella till temat "upprepning", förutom generationsaspekten, är även våra likadana skor på bilderna (även om de är i lite olika storlekar ;-). Den tredje bilden är på min man och vår son och i det fallet kan man verkligen tala om upprepning ordagrant då sonen är mycket lik sin far ;-)

Detta är min tolkning och mitt bidrag till trissen denna vecka!Foto: Charlotte Wångstedt.

Se fler Fototrissdeltagares bilder här.


Kalasdax igen!


Idag är det dags för barnkalas igen och denna gång är det piratkalas! Zeb ville slå in presenten med två olika papper som han valde och sedan gjorde jag piratkortet utefter detta. Till piratens bandana har jag använt samma inslagningspapper som på presenten och klippt ut och klistrat på den på kortet.

Idag funderar jag även på veckans tema i Fototriss som lades ut nu på lördag morgon och denna gång är det temat "upprepningar". Finner detta tema lite klurigt faktiskt med får lura mera på det under dagen...

Ha en fin lördag!


Foto: Charlotte Wångstedt.


Vår i luften!


Idag har det varit V Å R i luften, så fantastiskt härligt och efterlängtat!
Överallt droppar det när solen värmer på is och snö och vill man ta bokehbilder är detta ett ypperligt tillfälle. I gräset och på alla torra växter och kvistar som sticker upp ovanför snön samlas det en massa fukt och droppar och det är nästan omöjligt att inte få ljusringar när man tar korten i lite motljus.

I like it a lot!Foto: Charlotte Wångstedt.


Tomatplantering & skyltpyssel!


Jag och Zeb har börjat plantera lite i veckan och även fixat små skyltar till de små krukorna. Egentligen hade vi kunnat vänta en månad till men jag är så sugen på att börja odla så vi började lite försiktigt med bara tomater. Zeb tycker dessutom att det är väldigt roligt att få fylla på jord i krukorna, plantera fröerna och sätta i skyltarna så det blev en fin eftermiddagsaktivitet för oss.


De små skyltarna är vanliga tunna blomsterpinnar där etiketterna är gjorda av vit kartong, washitejp och dymotext. Sedan har jag bara satt fast etiketten med tejp på baksidan. Dessa skyltar är alltså bara för frösådden inomhus eftersom jag gjort dem enkelt i papper och de inte tål regn. Vill man så kan man säkert antingen lacka skyltarna eller använda decopagelim för bättre utomhusskydd.

Foto: Charlotte Wångstedt.


Röda toner & lite bildtankar...


Ibland har jag upptäckt att bilder kan behöva ligga och mogna lite i arkivet för att man ska tycka om dem och se potential i dem. Vissa bilder blir helt enkelt som man tänkt sig dem vid fotograferingstillfället och en del kan man behöva arbeta mer med i efterhand för att få fram det tänkta resultatet. Någon gång ibland händer det också att det i efterhand dyker upp något nytt man ser i bilden, något som man inte såg när man tog bilden och som kanske inte var den direkta avsikten vid tillfället.

Dessa rödtonade bilder tog jag för ganska länge sedan och det har aldrig blivit att jag satt mig och direkt tittat noggrannare på dem. Jag var faktiskt inte speciellt förtjust i dem när jag tagit dem och de blev inte alls så som jag planerat. Kommer ihåg att jag hade med mig hunden som drog i mig åt ena hållet vilket bidrog till en skakningsoskärpa i varenda bild som jag inte alls hade tänkt mig. Ibland kan det också vara frustrerande om tillfället och naturen är så fantastiskt och man inte lyckas få fram det på bilden...

Hursomhelst när jag tittade på dessa bilder såg jag alltså något nytt, något som jag inte alls sett när jag tittat på dem tidigare. Trots oskärpan är de väldigt härliga i färgerna och de kommer kanske också mer till sin rätt när de kompletterar varandra i ett kollage. Ofta upplever jag att en bild som jag anser vara "svag" ensam kan bli en bra och värdefull bild på sitt rätta ställe i ett kollage där bilderna ger styrka åt varandra i samspelet.

Nog om dessa bildtankar nu och ha en härlig helg! Foto: Charlotte Wångstedt.


Småbåtshamnen!


Idag tog jag med mig kameran på eftermiddagens hundpromenad ner till småbåtshamnen. Det blåste ganska mycket, sådär så att det liksom biter i kinderna, så det fick bli en ganska snabb foto och hundpromenad. Var trots kylan väldigt skönt att se ljuset och solen igen och den lyste så effektfullt på isen. Även färgerna var väldigt djupa och fina idag och det blev några kort tagna trots blåst och kyla! 
Foto: Charlotte Wångstedt.


Alla hjärtans dag!


Idag vill jag tacka för alla de fina kommentarer jag fått om mitt fotograferande och min blogg det senaste. Det gör mig så himla glad, tusen tack!

Det är så roligt att det är så många som kikar in här nu och jag hoppas att ni alla får en fin
A L L A  H J Ä R T A N S  D A G !


Välkommen in våren!Just nu vill jag så gärna ta in våren och en av mina absoluta favoritblommor är just pärlhyacinter! Jag är väldigt förstjust i de blå men de vita är så fasligt fina att fotografera mot en svart bakgrund.
Och så bara älskar jag lökarnas rotsystem!Foto: Charlotte Wångstedt.


Så här ser det ut där jag är just nu!Den här veckan uppmanar Fototriss oss deltagare att lägga ut bilder på hur det ser ut där vi är just nu! Vi har i slutet av januari och början av februari haft det precis så som Helena från Fototriss beskriver, frostglittriga träd och strålande sol. Men den senaste veckan har varit mörk, grå och trist. 
Så min årstidsrapport är visserligen fint snöig men istället för klarblå himmel har vi grå, blytunga moln som inte vill släppa igenom det ljus vi som fotar vill ha.

Tidigt på söndag morgon, när solen precis började gå upp, färgades dock den mörka och grå himlen bitvis aprikos, lila och turkos. Jättevackert och jag slängde snabbt på mig vinterkläder och sprang ut med kameran. Dessa tre bilder delar jag med mig av idag och den mellersta bilden är oredigerad så de färger ni ser är de jag såg genom kameran! 
Fler bidrag och deltagare till veckans Fototriss kan ni se här.
Foto: Charlotte Wångstedt.


Jag vill ha sommar...


Jag längtade länge efter att snön skulle komma... och så kom den. Ville att Zeb skulle kunna få åka snowracer i backen och bygga snögubbar. Nu har vi gjort allt detta och jag längtar efter våren... och sommaren! När man sitter och tittar på bilder från förra sommaren, sådär riktigt somriga bilder också, blir man ju inte mindre sugen heller precis. Men jag tycker att det är ganska härligt ändå, att man vet att man har den framför sig och att vi är där om bara några månader...

Foto: Charlotte Wångstedt.


En dag i backen och två hägrar!


Idag har vi varit i backen och åkt hela familjen och jag passade på att ta med mig kameran. På morgonen var det jättemörkt och mulet men framåt dagen sprack det upp och lite ljus kunde leta sig fram mellan de mörka molnen. Men tyvärr blev det aldrig riktigt det där ljuset man önskar när man ska fota. Bilderna från idag är inget vidare och det krävdes en del redigering av de gråtunga bilderna för att ens få ihop de bilder jag har...En ljuspunkt i slutet av vår utflykt var dock att när vi kom hem till baksidan av vårt hus dök hägern som vi inte sett på säkert två år upp över våra huvuden! Det behöver ju förstås inte vara samma häger som varit hos oss förut men klart är iallafall att det var ett häckande par för sedan dök det upp en häger till! Fick ju tyvärr inte några fina bilder då vi var en bit ifrån dem men ändå jättekul att se hägrarna!
Foto: Charlotte Wångstedt.


Pigghet önskas!


Så var den här hos oss igen, kräksjukan. Efter att vi i november fick kräksjukan, inte mindre än två ggr per familjemedlem, var vi jätterädda att få den igen nu när den började härja på förskolan igen i förra veckan. Så vi höll Zeb hemma och hoppades klara oss den här gången... och det verkade som det lugnade ner sig med sjukan på förskolan så han fick gå i måndags igen och då kom kräksjukan som ett brev på posten på onsdag morgon.

Den här gången har vi inte beställt den random kan man säga... och jag visar några fina cerise tulpaner i väntan på piggare dagar!

Foto: Charlotte Wångstedt.


Mini-vimpel!


Denna här lilla färgglada vimpeln gjorde jag till Zebs rum i helgen! De små vimplarna är ca 8 cm långa och jag har klistrat fast dem på ett bomullsband och hängt vimplarna som en dekoration till gardinen.

Jag började med att klippa ut vimplar i olika färger efter en mall som jag klippte till. På framsidan av vimpelns övre kant skar jag en tunn skåra med en skalpell ca 0,5 cm ner från kanten. Jag skar alltså inte så djupt att jag skar av kanten utan bara för att det skulle bli en jämn och fin kant att vika bakåt. Sedan klippte jag bort den lilla trekanten som stack ut utanför på baksidan...

...och limmade fast bomullsbandet på alla vimplarna. Eftersom jag inte sytt fast vimplarna utan använt endast lim håller den ju inte på samma sätt som en sydd vimpel. Vill man att den ska hålla för vildare lek är det nog att föredra att använda tygvimplar och sy fast bandet.


En bild från Zebs rum med hans maskeradkläder och ett projekt som jag funderar över. Jag tycker att det är jättekul att ha maskeradkläder som Zeb och hans kompisar kan klä ut sig och leka med. Som det är just nu hänger de omlott så många som får plats på garderobsdörrarna men det skulle vara kul att göra någonslags maskeradgarderob. Får klura mera på detta projekt...

Foto: Charlotte Wångstedt.


Grafiskt med trianglar!


På många inredningsprodukter och prints syns just nu mycket grafiska mönster och speciellt trianglar. Jag gillar dessa mönster och bestämde mig för att göra en bild med färger jag gillar i egen tappning. Först började jag med att rita ut en mall-triangel i lämplig storlek och sedan klippte jag ut en massa trianglar efter att jag ritat av mallen. Efter detta var det dags att klistra upp dem till fint mönster!

Nu hänger bilden på en egen vägg har fått en djup IKEA-ram runt sig!!

Foto: Charlotte Wångstedt.


Kärlek & romantik!Först måste jag bara börja med att säga tusen tack för alla fina kommentarer på facebook, här på bloggen och IRL om mina ugglebilder! Blir så himla glad! Sen måste jag också tacka för alla de kommentarer jag fick från alla fototrissare vid förra temat. Det värmer otroligt mycket för en ganska nybliven hobbyfotograf att få så fin kritik från mer erfarna fotografer. Stort tack!!!

Den här veckans tema i Fototriss är "Kärlek och romantik" och denna gång är detta även en tävling. När jag tänker på kärlek är det i första hand sommaren jag tänker på. Det är helt enkelt från sommaren jag har har de finaste minnena. För mig finns också bara ett sätt att gestalta detta tema och det är med min finaste familj. Första bilden är från en familjeutflykt där vi plockade snäckor vid havet och för mig symboliseras minnet av denna utflykt i denna bild. Andra bilden är från vårt bröllop, också detta vid havet och tredje bilden är på vår son, den finaste som finns!!!

Detta är kärlek för mig!Foto: Charlotte Wångstedt.

Se fler fototrissbilder från övriga deltagare här!


Morgonens ugglemöte!


Den här lilla ugglan satt ute i vårt lilla äppelträd på lördagsmorgonen! Helt fantastiskt fin liten rackare! Trodde inte jag skulle kunna gå nära den med kameran utan att den blev rädd och flög iväg så jag började med att försiktigt öppna altandörren och lirka ut teleobjektivet ur dörrspringan. När den inte flög iväg krängde jag snabbt på mig vinterkläder och smög ut i trädgården med kameran. Jag tog bilder succesivt medan jag hela tiden smög mig närmare den lilla ugglan som inte var större än ca 15 cm stor (äppleträdet är pyttelitet). Tillslut var jag så nära att objektivet sa ifrån att jag var för nära. Jag provade även att ta bilder med min iPhone och då var jag ca 30 cm ifrån den.

Först när jag kom så här nära började den bli lite vaksam och när vi tittat på varandra en stund provade jag att blinka för att se om den gjorde likadant (på det vis man kan göra med katter och hundar). Det gjorde den och vi höll på så en stund att blinka mot varandra! När jag tagit kort på den i ca 5 minuter och vi blinkat en stund så flög den plötsligt iväg! Totalt hade jag kanske 7-8 minuter på mig med ugglan... Antagligen ingenting som någonsin inträffar igen men så fantastiskt att ha fått bilder på den!


Foto: Charlotte Wångstedt.
Canon EOS 500D + Tamron AF 18-200 F/3,5-6,3 Macro.


Bokeh!


Eftersom bilden här under var den bild som flest Fototrissare tyckte mest om tänkte jag visa fler liknande bilder. Bilderna är tagna vid lite olika tillfällen under nov, dec 2011 och jan 2012 men gemensamt för dem alla är att det var ett härligt vinterljus vid alla fototillfällena. En annan sak som de flesta av bilderna har gemensamt är deras bokeh, dvs. ljusringar.

Till sist vill jag tipsa om en blogg som inspirerar mig mycket inom foto.

Foto: Charlotte Wångstedt.


Barnrumstrofé!


Zeb fick en väggtrofé i julklapp som det bara inte blivit av att vi satt upp. Men idag kom den på plats!!

Ha en fin fredagskväll!


Foto: Charlotte Wångstedt.


Glas i inredningen!


När jag var hemma hos min svärmor senast hittade jag dessa bruna,rökfärgade fina glasflaskor på hennes vindsrum. Dom fick följa med oss hem och bildar nu ett stilleben på vår teakbänk! Jag gillar att kombinera glas tillsammans med keramik, två material som kompletterar varandra på ett fint sätt! 


Körsbärskvistarna som jag köpte för någon vecka sedan har nu slagit ut och börjar få små fina vita blommor!

Foto: Charlotte Wångstedt.


RSS 2.0