Svamp & läskingar!

Svampplockning är bra att kombinera med läskingjakt! Senast hittade vi en påse kantareller, åtta grodor, en skogssnigel och en liten tordyvel!Kantarellställe...

Hittade även lite blåbär......och lummer! Bra att ha ett lummerställe så man kan plocka som dekoration till jul. I vissa län är lummer fridlyst men i Västra Götalands län får man plocka för eget bruk om man inte plockar med rötter.Herr kantarell!


Mördarsnigeljakt!

På kvällen var jag och Zeb på mördarsnigeljakt......och vi hittade ett fynd ganska snart.


Jag är inte så sugen på att döda dem så vi släppte dem i komposten... (Så vi jagar nog samma sniglar imorgon också...)Skogssnigeln vi släppte i komposten från förra läskingjakten är kvar också!Ruffen övervakar jakten...
Alla foton tagna med Iphone Hipstamatic app med John  S Lens och Kodot XGrizzled film.


Regn & fotoalbum...

Ikväll på kvällspromenaden med hunden var det väldigt fuktigt. Har slutat regna, iallafall för stunden.
Tog några bilder med Iphonen som ändå blev ganska härliga...En bra sysselsättning när det ändå regnar är att montera foton i album. Dessa bilder har jag beställt från Crimson.se där det går att få alla möjliga alternativ på fotokopior och ramar. De här kopiorna är med vit ram 4mm och matta. Albumen köper jag på Åhléns och sätter fast fotona med foto-oblater.Solros!

Den här jättefina solrosen hittade jag i en vägkant. Den fick följa med mig hem...
Tidig morgon!

Tidiga mornar är sällan uppskattade men ofta är det ett utmärkt tillfälle att fotografera på! Ibland om sonen vaknar tidigt passar jag på att ta med mig kameran ut i trädgården eller så går vi på en tidig promenad...
Dessa foton är inte tagna idag utan för några dagar sedan respektive för några veckor sedan.Det här spindelnätet hittade jag i äppelträdet i vår trädgård. På det undre fotot ser spindelnätet nästan ut som ett halsband...


Det här fotot tog jag en morgon för bara några dagar sedan, alltså i mitten av juli. Ändå ser daggen nästan ut som frost...

Foto: Charlotte Wångstedt
Kamera: Canon EOS 500D.
Objektiv: Tamron AF 18-200 F/3,5-6,3 Macro. Dinosaurie-picknic!

Dinosaurie-picknic är en kul utflykt om man gillar dinosaurier. Vi använde oss av Sarah Sheppards fina böcker med jättehärliga dinosaurieillustrationer. Hade även en liten bok som heter Lilla boken om Dinosaurier.En liten samling av dinosaurier kan vara bra att ta med sig ut...Picknic i skogen!Vi letade upp de olika dinosaurierna i böckerna och kollade vad de hette och läste lite om dem. Sedan tittade vi efter växter i skogen som de växtätande dinosaurierna kan ha ätit. Vi bestämde oss för att Brachiosauriusen gillade harsyra (även om de antagligen skulle ha fått äta otroliga mängder men till plastdinosaurien såg de alldeles lagom ut) och vi läste i en av böckerna att stegosauriusen åt ormbunkar.
Den här utflyckten var otroligt uppskattad!


Foto: Charlotte Wångstedt.
Kamera: Iphone.


Skylt till huset!

Jag har gjort en skylt till vårt hus som jag är väldigt nöjd med. Såg en liknande skylt på ett annat hus och tänkte att jag nog kunde göra en sådan själv.

 

Jag började med att mäta ut hur stor skylten skulle vara och sen gjorde jag en pappersskylt i 20x70 cm. Sedan skrev jag ut bokstäverna i lämplig storlek och lade ut dem på pappersskylten.

Sedan skar jag ut bokstäverna i svart plast (finns att köpa på de flesta färgaffärer) och klistrade på dem på plexiskylten. Krävs en del mätande och trixande men speciellt svårt var det inte. Själva plexiglasskylten beställde jag på ett glasmästeri, 20 cm bred, 70 cm hög och 5 mm tjock. Beställde även förborrade hål i varje hörn.

När vi sedan satte upp skylten satte vi distanser på skruven mellan skylt och vägg. Detta för att skapa djup i skylten så att den kom ut en bit från väggen. Har även en lampa ovanför skylten som lyser upp den fint på kvällarna!
Regn, regn, regn...
Inget vidare väder idag. Får nog bli en inomhusdag... Kan ju alltid hoppas på en regnbåge? Dom är ganska roliga att fota om himlen är riktigt mörk och kontrasterande. Den här bilden är tagen ganska sent på kvällen och regnbågen var ganska stark. Tog bilden med Iphonen och sedan har jag grejat med den i både Hipstamatic och Camera+.


Bilder med Hipstamatic!

Med appen Hipstamatic till iPhone har jag tagit många kul bilder. Går att laborera mycket med t ex film och filter.


Bilder med filter!

Dessa bilderna har jag tagit med min Iphone och lagt filter och ram på. Kul att leka med tycker jag och jag har använt mig av appen camera+ till dessa. De flesta med Diana-fillter men även Color Redscale och XPRO C-41. 70s och Sunkissed filtren är också fina och ganska lika Diana-filtret men med mer gulaktig 70-talskänsla. Jag gillar att ta bilder med mobilen, blir ofta spontana och opretansiösa bilder, precis såna bilder jag tycker om!XPRO C-41-filter.

Diana-filter.

Diana-filter.

Redscale-filter.
Foto: Charlotte Wångstedt.
Kamera: Iphone 3GS.

Porträtt!

Jag tycker att det är otroligt svårt att ta bra porträtt och man måste ta många kort för att få ett bra. Ett bra porträtt enligt mig är när man lyckas fånga det där riktigt karaktäristiska hos en person och viktigt är även att bilden förmedlar något. Här kommer några porträtt jag tagit på vår son Zeb:Foto: Charlotte Wångstedt
Kamera: Canon EOS 500D.
Objektiv: Tamron AF 18-200 F/3,5-6,3 Macro. 

Västkusten!

För några dagar sedan var vi vid havet en kväll. Hade tänkt bada men det var så kallt så vi lekte i vattenkanten och letade fina snäckor och stenar istället. Och mamman fotograferade en del så klart... Bilderna är blandade bilder från Västkusten som jag tagit i sommar.
Canon EOS 500D + Tamron AF 18-200 F/3,5-6,3 Macro.

Kamera & utrustning!

Min utrustning: 

Systemkamera:

Canon EOS 7D
Canon EOS 500D

Hösten -10 fick jag min första digitala systemkamera Canon 500D  och har fotograferarat i stort sett dagligen med den. Nu i juni -12 har jag uppgraderat kameran till en Canon 7D och min 500D har fått bli min reservkamera. 

Kompaktkamera:
Canon Powershot A590 IS

 Objektiv:
Canon EF-S 18-55 IS
Canon EF 50 1,8 II.
Canon EF 100 2,8 Macro USM.
Tamron AF 18-200 F/3,5-6,3 Macro, lånat.

Till porträtt Canon EF 50 1,8 II.
Till macrobilder men även porträtt använder jag ett Canon EF 100 2,8 Macro USM.

Jag har även fått låna ett Tamron AF 18-200 F/3,5-6,3 Macro av min mamma vilket är ett väldigt bra allroundobjektiv och många bilder på bloggen är tagna med detta objektiv.

Filter: 
UV-filter KenkoPro 1 Digital 52 mm.
UV-filter KenkoPro 1 Digital 58 mm.
UV-filter Kenko MC UV Digital 58 mm.
Macrofilter, Close Up Macro Lens Kit, +1 +2 +4 +10.

Förutom macroobjektivet använder jag ibland macrofilter om jag vill komma riktigt nära. De jag har heter Close Up Macro Lens Kit, +1 +2 +4 +10 vilka är ett billigare alternativ till macroobjektiv och fungerar väldigt bra om man tänker på att blända ner några steg (f 8 - f 11). Jag köpte dessa innan jag hade mitt macroobjektiv men använder dem fortfarande ibland tillsammans med macroobjektivet.

Väskor:
Liten axelväska, Think Tank Digital Holster 10.

Ryggsäck, Lowepro Air Runner 200 AW.


Många bilder tar jag även med min Iphone, den finns alltid tillhands och jag gillar de appar som finns som man kan bearbeta fotona med. Jag använder mest Hipstamatic och Camera + och vad gäller Hipstamatic använder jag mest Ben Watts lins, Johns lins och antingen Kodot XGrizzled eller Big Up film. Camera + appen använder jag mest för de fina ramarna men ibland även filtren.


Blommor & bin!

Just nu finns det mycket läskingar och fjärilar på blommorna som man kan passa på att fota. Här kommer några bilder:Den här silverblåvingen fick jag jaga ett tag men det var det värt. Tyvärr kom jag aldrig så nära, dels var den ganska nervöst lagd och så hade jag inget macrofilter på...

Foto: Charlotte Wångstedt.
Kamera: Canon EOS 500D.
Objektiv: Tamron AF 18-200 F/3,5-6,3 Macro. 
Vissa bilder är dessutom tagna med Macro Close Up-filter +2 och +4.


Djurpark!

Vi har i sommar varit på Borås Djurpark och Nolhagaparken i Alingsås. Här kommer lite blandade foton därifrån.

En underbar liten killing i Nolhagaparken!Lite synd att raringen hade en plastbricka i örat bara...

Canon EOS 500D +
Tamron AF 18-200 F/3,5-6,3 Macro.

Röda vinbär!

Vi har fått otroligt mycket båda svarta och röda vinbär på våra buskar! Har plockat en del men finns mycket kvar än...

Foto: Charlotte Wångstedt

Boktips för de minsta!

Jag är väldigt förtjust i Camilla Lundstens pekböcker om Lillefanten, Kanina & Maskot. Så härliga illustrationer och glada färger!Även Dick Brunas (Hello Kitty) böcker passar de allra minsta och är dessutom skrivna på rim.

 

Stina Wirsén gör också härliga böcker med fina illustrationer!Boken Snigelhjärta av Helen Rundgren med illustrationer av Kenneth Andersson är min absoluta favorit! Boken visar var i kroppen olika djur har sitt hjärta och det är otroligt fina texter. Vad sägs t ex om "Om kärleken sitter i hjärtat...  ...då går den lilla näbbmusens kärlek fort, fort, fort". Underbart.

Kantareller!

Idag kom Daniel hem med en påse kantareller han fått av sin snälla jobbarkompis Maria. De första kantarellerna varje år är ofta de godaste och de här var verkligen fantastiskt goda. Gjorde stuvning på dem och hade dem på varma mackor!Foto: Charlotte Wångstedt


Läskingjakt!En läskingjakt är en jakt på läskiga smådjur man kan göra tillsammans med barnen. Det enda som behövs är en glasburk med andningshål i. Enklast är att ta en glasburk man haft t ex oliver i och göra hål i locket med en spik. Sedan har man en färdig läskingburk. Det finns burkar som är till för detta ändamål som är i plast och har förstoringsglas att köpa på leksaksaffärer, t ex Hikmet.se har en bra. Fördelen med plast är att de inte går sönder när barnen tappar dem...
Förutom andningshål måste läskingarna ha mat och vatten. Vi brukar blöta lite vatten på en bomullstuss och så stoppar vi i blad och några blommor och kanske några bär. Det är bra om det är såpass mycket så att de kan gömma sig och även några pinnar så att de kan klättra.Bilderna som sitter på burkarna har jag ritat av en helt fantastisk bok som heter Snigelhjärta av Helen Rundgren med Kenneth Anderssons fina illustrationer. Vi har även en likburk där vi samlar de döda djuren, på bilden har vi t ex hittat en halv nässelfjärilsvinge. Illustrationen till likburken har jag gjort själv.Boken Snigelhjärta från Alfabeta förlag är bra att använda till de minsta barnen som inspiration. Boken innehåller förutom fina bilder även roliga texter.Vi har även använt oss av boken Alla vill ha mat av Grethe Rottboll och som min gamla pluggkompis från Hellidens Folkhögskola, Anna-Karin Garhamn illustrerat. I boken finns tips på hur man gör en insektsburk och vad olika djur äter. Vi har använt boken efter våra läskingjakter och letat upp de infångade djuren i boken för att se vad de äter.På kvällen släpper man självklart ut alla läskingar. Vi har släppt våra i komposten, då kan man titta på dem en stund till och se vart de tar vägen. På så sätt blir det även en kul grej att släppa ut djuren.Lycka till med läskingjakten!

Växer så det knakar!

Så här i slutet av juli har det mesta i vår trädgård kommit ganska långt. Här kommer några blandade bilder...

.

Tomaterna är jättefina...Har skördat flera liter Corona-jordgubbar bara från en odlingsbänk! Den här bilden är tagen för några veckor sedan.Två sorters sallad, spenat & rosenböna!Gurkorna växer!Röda vinbär......och svarta vinbär.

Canon EOS 500D +
Tamron AF 18-200 F/3,5-6,3 Macro.


Botaniska trädgården!

I helgen var jag och min mamma i Botaniska trädgården i Göteborg och fotograferade. Så otroligt många fina blommor, fanns mycket att fota. Här kommer några av alla mina bilder...
Canon EOS 500D + Tamron AF 18-200 F/3,5-6,3 Macro + Macrofilter +2 och +4.

Välkommen till min blogg!

Den kreativamamman är till vardags en 35 årig tjej som bor några mil utanför Göteborg med man, hund och en snart 3-årig son. Min idé med bloggen är att dela med mig av mitt stora intresse för fotografi och kreativitet och förhoppningsvis kunna inspirera flera! Som småbarnsmamma och även studerande till förskollelärare/lärare är jag även intresserad av aktiviteter att göra tillsammans med barnen och hoppas även kunna dela med mig av dessa idéer. I somras läste jag en sommarkurs i litteraturvetenskap, deckare och spänningslitteratur för barn och ungdom så mina boktips kommer dels ifrån denna kurs där vi läst många härliga böcker men även mina egna boktips delar jag med mig av. 


Mitt fotointresse är ganska nytt även om jag tidigare pluggat en del foto, dels i gymnasieutbildningen men även under 3 år på folkhögskola. Då använde jag en analog systemkamera av märket Konica och jag var aldrig jätteintresserad av mörkrumsarbete pg av allt meckande och för många komponenter som kunde gå fel. När jag fick min systemkamera, en Canon EOS 500D hösten 2010 hade jag tidigare bara fotat med kompaktkamera i flera år även om jag fotat ofta och mycket. Digitalkamera passar mig mycket bättre, skönt att slippa meckandet med film och så otroligt smidigt!
Fotointresset uppstod mycket av att det är svårt att odla många kreativa sysselsättningar samtidigt som man har ett litet barn. Med fotograferandet har jag helt enkelt hittat ett sätt där jag kan få utlopp för kreativiteten då man alltid kan ha kameran med sig.  
Jag har aldrig varit speciellt fototekniskt duktig och kunnig och är det inte nu heller. Mitt intresse är snarare bildkomposition, färg och att kunna fånga ögonblick och känsla. Även om jag är ganska tekniskt okunnig har jag mer på fötterna vad gäller just bildkomponering. Detta är något jag dels har stort intresse för och har ägnat mycket tid åt både i min utbildning och efteråt med målning, textiltryck och mönsterkonstruktioner till textiltryck. För mig är det även viktigt att fånga känsla i bilderna, både för att bevara den men även för att det gör bilden mycket intressantare. Vad som gör en bild bra el intressant är otroligt subjektivt och de bilder jag väljer att visa här på bloggen är bilder jag själv finner intressanta men som kanske inte alla gånger har superkvalité fototekniskt. Finns mycket kvar att lära sig och det är det som är så roligt med fotograferandet! 

(Jag gillar färg och odlande! Här på vår uteplats sitter jag ofta och pluggar, mysigt!)

(Två personliga favoriter: Flugsvampar och mina Calouträskor!)


RSS 2.0