Bloggpanelen, Jotun LADY sensitive/Blogg.se!Den senaste månaden har jag och sju andra kreativa bloggare arbetat med ett projekt i samarbete med blogg.se och färgföretaget Jotun. Projektet har gått ut på att vi i bloggpanelen har testmålat färgen Jotun LADY Senstitive och vi ska nu visa våra projekt och beskriva vårt arbete med färgen.

Hemma hos oss använde vi testfärgen till att måla en vägg, en garderobsdörr, ett skåp och en stol i vårt pysselrum.

Färgen Jotun LADY Sensitive hade jag innan projektet aldrig provat att måla med tidigare så det var en ny bekanskap för mig. LADY sensitive är en unik färgserie utvecklad i samarbete med Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF). Med den här färgen kan astmatiker, allergiker, småbarnsfamiljer och gravida känna sig trygga när de målar om sitt hem.
LADY sensitive har ingen färglukt och avger inga hälsofarliga ämnen varken när man målar eller när färgen torkar. Just det här med färglukt var verkligen något jag reflekterade över för även om de flesta färger numera inte luktar särskilt mycket (om man jämför med hur det var förr) så hade LADY Sensitive verkligen ingen lukt alls.
Risken för allergiska reaktioner är dessutom minimal med den här färgen och man minskar på så sätt även risken för att utveckla astma, allergi och överkänslighet.Förutom det här med att färgen är näst intill allergisäker och luktfri så har den här färgen några andra fantastiska egenskaper som vi märkte när vi målade med den. Den är superdryg och man behöver ofta inte måla mer än en gång (beror också givetvis på vilken nyans man väljer men jag hade så ljusa färger med mycket vitt pigment i att det ofta inte krävdes mer än en strykning för att täcka). Väggen bakom skrivbordet är målad på vit vägg och behövde bara målas en gång, färgen täckte superbra! Dörren är målad två gånger och stolen är även den målad två gånger.

Sen är det även det här med ytan på LADY färgen som verkligen blir så "silkematt" som det anges i beskrivningarna. Ytan ger ett väldigt mjukt och behagligt intryck och den fungerade även fint "lager på lager" som med mönstret i nederkanten på garderobsdörren.

Kort sagt, den här färgen har varit en mycket trevlig bekanskap och jag kan verkligen rekommendera den!

Jag har använt färgnyanser ur Jotun LADY Sensitives färgkarta och beskriver här vilken nyans och färg jag använt till vad i projektet:

Väggen bakom skrivbordet är målad med Jotun LADY Sensitive silkematt 10 i nyansen "sjöglimt". Stolen som står framför skrivbordet har fått färgen Jotun LADY Sensitive silkematt 10 och nyansen "sjösmaragd" och det lilla Mölnlyckeskåpet med trådrullar och pärlor är målat med Jotun LADY Sensitive halvblank 30 för vägg och snickerier i nyansen "sjöglimt".

Dörren är rollad med färgen Jotun LADY Sensitive halvblank 30 för vägg och snickerier i nyansen "sjöglimt" och det grå mönstret i nederkanten på dörren är stöpplade och rollade med Jotun LADY Sensitive silkematt 10 i nyansen "lammull".

Skrivbordet med bockar kommer från IKEA och den svarta bokstavsbannern är köpt på nätbutiken Mokkasin. Pom pomsen har jag själv gjort och silkespappret är även det köpt på Mokkasin i färgerna mint, bubbelgumsrosa och puder. Det turkosmintiga pappret är köpt på In-Ex i Göteborg.På kampanjsidan http://blogg.se/ladysensitive hittar ni en tävling där ni kan vinna samma färg som jag och de andra bloggarna testat. Var gärna med och tävla där!!

Foto: Charlotte Wångstedt.


Ärofyllt uppdrag!Jag har fått ett av de roligaste och ärofyllda uppdragen jag kan tänka mig -att fotografera ett bröllop!
Allra mest glad är jag över förtroendet att föreviga en sådan speciell dag men jag tycker också att det ska bli väldigt roligt att fota just ett bröllop. Och det är inget litet bröllop heller utan över 100 personer som kommer...
Skoj ska det bli!!

Foto: Charlotte Wångstedt.


Körsbärsblommor...Vår granne har några japanska körsbärsträd och de blommar så otroligt vackert just nu. Jag skulle inte ha något emot att ha ett sånt träd men i väntan på ett eget kan man ju alltid fotografera andras...

Foto: Charlotte Wångstedt.


Snigelkärlek!Idag på eftermiddagspromenaden hällregnade det och jag såg en massa snäcksniglar som krupit fram ur sina gömmor. När vi kom hem hade regnet lugnat sig och jag kunde gå in och hämta kameran för att fota lite sniglar. Det var väldigt mörkt ute och utan stativ blev bilderna ganska suddiga och oskarpa eftersom jag var tvungen att släppa in så väldigt med ljus men jag fick iaf den här snigelkärleksbilden...

För övrigt är jag nu klar med Jotunprojektet och håller på att redigera bilderna som kommer att publiceras på bloggen i början på nästa vecka, så skoj!
En annan rolig sak är att jag beställt ett nytt objektiv, ett Canon EF 100/2,8 Macro USM!


(Bild på objektivet från Scandinavian Photo).
Foto: Charlotte Wångstedt.


Eftermiddagsmys i solen!De senaste eftermiddagarna när vi kommit hem har vi kunnat sitta ute i solen och mysa. Jag har vikt de sista pom pomsen till Jotunprojektet, tagit en kopp kaffe och vi har till och med kunnat sitta ute och läsa en kvällssaga tillsammans! På många sätt tycker jag att den här tiden på våren är den härligaste, just den där känslan av att man vet att man har hela sommaren framför sig...Foto: Charlotte Wångstedt.


Att ha blivit med olivträd!Igår när jag kom hem stod det ett jättefint olivträd på framsidan av huset. D hade varit och köpt det på dagen och jag blev så glad över det eftersom jag länge velat ha ett olivträd. Och krukan till trädet var fantastiskt fin också, svart och hög i cylinderform, me like a lot...

Hade tänkt plantera trädet i krukan i dag (just nu står det på botten i krukan så det kommer att komma upp en bra bit ur krukan efter planteringen) men det har verkligen hällregnat hela dagen... får bli imorgon tror jag. Istället har vi satsat på fortsatt målning till Jotun Lady Sensitiveprojektet och det är inte alls mycket fix kvar nu faktiskt. Och så har vi äntligen lyckats måla Zebs Stokkestol (nu när vi ändå är i målningstagen ;-) vilket varit planen i snart 3 år... men bättre sent än aldrig som det heter och svart och fin blev den!Foto: Charlotte Wångstedt.


Trädgård & planteringsfix!De senaste dagarna har vi varit mycket ute, både fixat och rensat i trädgården och Zeb har även planterat en del. Ett tips när man planterar med barn är att välja växter med stor växtkraft. När det händer mycket med plantan från dag till dag kan man mäta och kolla hur mycket som hänt osv. Växter som lämpar sig bra för detta är t ex rosenböna eller blomsterböna (mitt bästa tips ever, alla kategorier och de flesta bönor lämpar sig nog egentligen bra ;-), gurka, pumpor och solros.

De kryddor jag planterade för några veckor sedan har redan tagit sig fint och börjat växa!

Idag köpte jag också de första Mårbackapelagonerna, så stora och fina! Nu ska jag bara plantera dom på något bra sätt också... upptäckte när jag kom hem att jag inte hade något fint att sätta dom i... de gör sig fint i zink tycker jag...Igår kom D hem med ett litet fint växthus också när han varit och handlat på Ica Maxi, sånt förgyller en halvtrist tisdag och Zeb sprang snabbt och fyllde upp det med en del av de växter/fröer han planterat.

På bordet har vi fina röda tulpaner och så plockade vi in lite blandade kvistar från skogen igår att blanda upp dom med. Väldigt vårigt och fint!Foto: Charlotte Wångstedt.

(De här planteringarna som jag visar klarar ju sig inte ute på nätterna än så vi springer liksom ut och in med dom här kan man säga. Kan vara bra att tänka på ett tag till iaf).


Blandbilder från helgen!Den här helgen har gått väldigt fort men oj vad vi fått mycket gjort ändå... Vi har bl a målat till Jotun projektet, umgåtts med familj och vänner, planterat och rensat i trädgården!Vi har också sett den första snäcksnigeln för i år!

I trädgården och på vår uteplats har det blivit bara grönare och grönare och i helgen har jag också hunnit plantera om nästan alla tomater... det har blivit många tomatplantor kan man säga :-).Foto: Charlotte Wångstedt.


Målning!Nu har vi börjat på målningsprojektet med Jotun Lady Sensitive färgen! Det dröjer än några veckor innan det är dags för kampanjen så jag kommer inte att visa några bilder än från resultaten av målningen och skisserna på detta. Eftersom det målas för fullt här nu blir det lite mindre uppdateringar här på bloggen just nu... Här kommer iallafall några bilder på en del av färgen, det blev väldigt många burkar och det var väldigt roligt att välja färger till projektet. Färgerna på fotona gör dock inte kulörerna riktigt rättvisa, speciellt då några är från färgprover, men de visar lite åt vilket håll tonerna går iaf!Foto: Charlotte Wångstedt.
Bild nr 1 inspirationsbild från Jotun Lady Sensitive katalogen och bild nr 2, 3 och 4 egna foton.


Pom poms -så här gör man!Jag har ju varit helt inne på det här med att vika pom-poms det senaste så jag tänkte berätta lite hur man gör dessa finheter.

Det här behöver man för en pom pom:
Ca 15 fyrkantiga ark silkespapper (till en stor mellan 30-50 cm, annars något färre papper).
Lite sytråd.
Ett fint band att hänga upp pom pomen i på ca 1-1,5 meter (längd beroende på var man ska hänga skapelsen).

Och så här gör man:
Vik fram och tillbaks dvs på ena sidan först ca 1-1,5 cm och vänd sedan och gör samma sak på andra sidan och fortsätt så tills hela pappersbunten är 1-1,5 cm smal.
Klipp av kanternas spetsar så att det får rundade hörn. Om jag gjort en stor pom pom så har jag klippt lite undan för undan så att det inte blir för tjockt att klippa i och därmed ojämt.
När man vikt klart hela arken binder man ihop med sytråd på mitten några varv och knyter plus att man efter sytråden sätter fast finbandet också på mitten.
Sedan är det bara att börja veckla ut pom pomen allteftersom! Se till att veckla ut noggrant och ända ner mot mitten för detta gör att det blir en rundare och jämnare boll.

En sak till. Det är skillnad på silkespapper och silkespapper. Köper man papper av finare kvalité håller pom pomen på ett annat sätt formen på veckningen och går inte sönder när man vecklar ut den. Har man tänkt göra bara några stycken tycker jag dock inte att man ska styra upp sig fullständigt på detta med papperskvalitén men har man tänkt gå all in för det här med pom poms kan man beställa finpapper hos nätshopen Mokkasin.
Lycka till!

Foto: Charlotte Wångstedt.


Kulörprover!Idag funderar jag och planerar inför färgprojektet med Jotun Lady Sensitive/Blogg.se. Har ännu några veckor på mig men jag har tänkt börja måla i helgen så idag bestämmer jag mig för vilka färger jag ska använda mig av och flyttar och provar kulörerna intill varandra...
Ser fram emot att sätta igång nu!Foto: Charlotte Wångstedt.


Pom poms till uteplatsen!Jag började ju göra några pom poms innan påsken och nu har jag fått ihop några till. Har tänkt ha dem till uteplatsen och hänga dom under parasoll och markis. Kuddarna som ligger i soffan har vi också köpt speciellt till uteplatsen och jag gjorde pomsen i ungefär samma färger som kuddarna. Nu väntar jag på att det ska sluta regna och kanske även på lite sol också så att jag kan styra upp lite på uteplatsen!Foto: Charlotte Wångstedt.


MacroPåsk!!Den här Påskhelgen har vi umgåtts med nära och kära, ätit gott i massor och framförallt fått väldigt mycket gjort! Kort sagt en väldigt bra och produktiv Påskhelg!
Vi har fått ordning på vår nya dator, lagt in program och strukturerat upp bildarkivet från andra hårddiskar. Så skönt att äntligen ha ordning på bilderna och en fungerande dator!
Jag har också fortsatt att prova mig fram med det makroobjektiv jag fick låna, ett Tamron 90 mm 2.8 Macro.
Helt klart ett fantastiskt objektiv med väldigt fin skärpa! Dessa bilder är dock tagna i lite blåst så det är ganska mycket oskärpa i dom och jag har dessutom fotat utan stativ vilket är önskvärt...
Kastanjeknopparna var väldigt roliga att fota för när man vände och vred på perspektivet ändrades formen så häftigt på dem och det var kul att leka med detta!
Har även fotat lite annat blandat från Påskhelgen...Foto: Charlotte Wångstedt.


Lång!

Den här veckan är temat i Fototriss "lång" och jag tyckte att det passade bra med några bilder av de långa istappar jag fotat nu i påskhelgen...
Foto: Charlotte Wångstedt.

Se fler bilder på temat "lång" här.


Glad Påsk!G L A D P Å S K till alla som tittar in här!!
Vi firar påsken hos mina föräldrar och jag har fått låna ett makroobjektiv som jag provar mig fram med, ett Tamron 90 mm 2.8 Macro. Dessa bilder är tagna på ett kastanjeträd som fått små knoppar...
Ha en fin Påskaftonskväll!Foto: Charlotte Wångstedt.


Snyggpapper!Tidigare i veckan kom de snyggpapper jag beställt från fina nätshoppen Mokkasin. Jag hade beställt ovikta silkespapper att göra fina pom poms av i färgerna tuggummirosa, mint och puder och så fina de var!!!
Och så snyggt inslaget allt var också. Jag satt länge och bara tittade på allt vackert innan jag började öppna. På papperspåsarna är det t ex en jättefin Mokkasinlogga som är gjord med en präglingsapparat och pappret som silkespappren var inslagna i, så vackert...

Jag hade även beställt en massa bokstäver som man kan göra banners av. De går att sätta ihop med små klamrar och flytta och ändra och skriva vad man vill med, gillar dom jättemycket!

Foto: Charlotte Wångstedt.


Vindsnurror!

När vi tittade i Fixarboken ville Zeb gärna göra vindsnurrorna de har gjort i boken så en eftermiddag efter förskolan gav vi oss på dessa.

Detta behöver man till snurrorna:
Två pappfyrkanter i olika färg.
Tre pärlor.
En nål.
En blomsterpinne.

I en enkel sammanfattning gör man så här:
Klipp ut två pappfyrkanter i olika färg, vi gjorde 15x15 cm fyrkanter.
Lägg dom mot varandra och klipp ett jack på ca 7 cm i varje hörn in mot mitten.
Vik in varannat hörn mot mitten, ta en vanlig nål och trä på en pärla och trä denna genom alla fyra hörnen.
Trä ytterligare en pärla på nålen och stick sedan igen om mittendelen i pappret så att nålen kommer ut på baksidan av snurren.
Trä på en sista pärla på nålen och stick igenom en blomsterpinne.

Klart!


Foto: Charlotte Wångstedt.

Vindsnurror enligt beskrivning i Fixarboken av Sara Hjelmstedt.

Pom poms!

Jag har länge tänkt göra pom poms i silkespapper men det har bara inte blivit av... I förra veckan var jag på Panduro och letade efter fina silkespapper men hittade inte alls något bra och det var bara några få ark i varje förpackning och dessutom var de vikta massor av gånger. Inte nöjd här alltså så jag beställde istället ovikta snyggpapper från Mokkasin i tuggummirosa, mint och puder (älskar bara det fina ordet "puder" ;-). Dessa har dock inte dykt upp än så igår kunde jag inte hålla mig längre utan intalade mig själv att det är nog bra om jag övar lite innan jag ger mig på de ovikta snyggpappren ändå och begav mig till In-Ex i Göteborg. Här hade jag bättre lycka och hittade jättestora buntar i fina färger för 20 kr st! Mycket nöjd gav jag mig hem och började vika pom poms och här är resultatet så här långt... det är lite svårt att få dom jämna men med lite övning kan det nog bli riktigt bra för de blir i alla fall finare och finare. Fortsättning följer för jag är lite inne i det här med pom poms nu kan man nog säga utan att överdriva...


Foto: Charlotte Wångstedt.

Fixarboken!

Det var längesedan jag tipsade om någon bra bok men nu har jag ett toppentips, nämligen Fixarboken av Sara Hjelmstedt. Fixarboken är full av stora och små pyssel, allt från hur man bygger en enkel bensinpump, korvkiosk och affär till papperspyssel, lera, fingerfärg och såpbubblerecept. Helt enkelt en fantastiskt bra bok med bra beskrivningar och recept!I serien ingår även Barnens GBG guide, Barnens Skåne guide och 08 för 0-8 år för de minsta Stockholmarna!
Foto: Egna foton ur Fixarboken.

Nya läskingburkar!

Idag har vi pysslat i ordning några nya burkar inför läskingsäsongen. Jag har målat bilderna på vanligt vitt papper och sedan satt tejp över. Har dock inte gjort hål i locket än vilket är viktigt att tänka på så att de små liven får luft... Så nu är vi beredda när de dyker upp. Läskingarna alltså.

RSS 2.0